Current Affairs in Mathematics/Maths GK Questions With Answers

Current Affairs in Mathematics/Maths GK Questions With Answers


Q1)Which gives the same answer as 5+5+5+5?
A. 5 x 2
B. 10 x 2
C. 20 x 2
D. 10 + 2

Q2)What is the value of Pi?
A. 3.14159
B. 3.14358
C. 3.14258
D. 3.14289
Ans: A
Explanation: The value of Pi is approximately 3.14159. It is mathematical constant and its symbol is π.

Q3) A 250 m long train is running at a speed of 55 Km/hr. It crossed a platform of length 520 m in ? (Its a Previously asked on SSC 2012 exam) (*without a train question it is impossible to conduct an exam, I think you got, what I mean)
a) 40.4 sec                                           b) 40.5 sec
b) 50.4 sec                                           c) 50.5 sec
Ans: b) 50.4 sec

Explanation: 
Speed = 55 Km/hr
(to convert km/hr in to M/s)
= 55 x 5/18 M/s
Distance = 250 m + 520 m ( If questions is about train crossing a post you need to consider only the length of Train, )
= 770 m
Time = Distance / Speed
= 770 x 18 / (5 x 55)
= 50.4 sec

Q4)If + means ÷, × means –, – means × & ÷ means +, then 38+19 – 16 x 17 ÷ 3 = ?
(A) 16
(B) 19
(C) 18
(D) 12
Ans .   C

Q5)(4.75 x 4.75 x 4.75 + 1.25 x 1.25 x 1.25) / ( 4.75 x 4.75 + 1.25 x 1.25 - 4.75 x 1.25) = ?
If you saw a question like this, you can use the equations to find its answer. If try to solve these question without using equation you will take long time ,with the help of  equations you will take short period of time.
= (4.753 + 1.253) / (4.752 + 1.253 - 4.75 x 1.25)
now it is same like in the 12th equation (a3 + b3) / (a2 - ab + b2) = a+b
ie. = 4.75 + 1.25
 = 6

Some Important Maths Equations below given:
1. a(b+c) = ab + ac
2. (a+b)2 = a2 + 2ab + b2
3. (a-b)2 = a2-2ab + b2
4. (a+b)2 = (a-b)2 + 4ab
5. (a-b)2 = (a+b)2 - 4ab
6. (a-b) (a+b) = a2 - b2
7. (a+b)3 = a3 + 3ab(a+b) + b3
8. (a-b)3 = a3 - 3ab(a-b) - b3
9. a3 + b 3 = (a+b) (a2 - ab + b2)
10. a3 - b 3 = (a-b) (a2 + ab + b2)
11. (a3 - b3) / (a2 + ab + b2) = a-b
12. (a3 + b3) / (a2 - ab + b2) = a+b

Q6) If a means +, b means –, c means × & d means ÷, then 18 c 14 a 6 b 16 d 4 = ?
(A) 63
(B) 254
(C) 288
(D) 1208
Ans:B

Q7) When Pi Day is celebrated around the world?
A. 14 Feb
B. 14 March
C. 14 April
D. 15 March
Ans: B
Explanation: Pi (π) Day is observed on 14 March around the world. It is a constant which represent the ratio of the circumference of a circle to its diameter.

Q8)  If A means +, B means –, C means ×, D means ÷, then what is the meaning of 100 D 20 C 3 A 10 B 5?
(A) 15
(B) 25
(C) 30
(D) 20
Ans:D

Q9)Find the difference between the Simple Interest and Compound Interest for an amount of 50,000 at 10% of interest rate for 2 years ?

If you try to solve this problem without using Equation, You gonna spend too much time for this question.

Difference between SI and CI for 2 years = P (R/100)2
                                                                = 50000 x 10/100 x 10/100
                                                                = 500

Equation to find Difference between SI and CI for 3 years = P (R/100)2 ( 3 + R/100 ) Equation to find Difference between SI and CI for 4 years = P (R/100)2 ( 4 + R/100 )
Equation to find Difference between SI and CI for 5 years = P (R/100)2 ( 5 + R/100 )

Q10) If ÷ means ×, – means +, × means – & + means ÷, then what will be the value of the following ?
20+4×6–5÷7=?
(A) 28
(B) 32
(C) 34
(D) 36
Ans:C

Q11) The value of x2 – 5 at x= -1 is-
(a) -4
(b) -2
(c) -3
(d) None of These
Ans: -4

Q12)  If + means ×, – means ÷, × means – & ÷ means +, then, 6 ÷ 36 – 4 × 2 + 2 =?
(A) 6
(B) 8
(C) 11
(D) 17
Ans:C

Q13) Pi algorithm up to 5 correct decimal places was invented by which Chinese mathematician?
A. Zu Chongzhi
B. Liu Hui’s
C. Shen kuo
D. Pan Jianwei
Ans: B

Explanation: Liu Hiu, created an algorithm to calculate π to five correct decimal places.

Q14) Two friends, Akash & Beenu had some candies each. One of them had 15 candies more than the other. The candies with Akash was 60% of the total candies with them. How many candies did each have?
A. 40, 25
B. 47, 32
C. 45, 30
D. 49, 34
Ans: C
Explanation: Let the candies with be (x + 15) and x.
Therefore, x + 15 = 60/100(x + 15 + x)
(x + 15) = 3/5(2x + 15)
5x + 75 = 6x + 45
x = 30
So, the marks of two students are 45 and 30.


How to solve percentage related questions and some tips:
Percentage: A fraction whose denominator is 100 is called percentage. The numerator of the fraction is called the rate percent.

1. To express x% as a fraction:
We have, x% =
x100Thus,30%=30100=310
2. To express fraction as percentage, we have
ab=(ab×100)%
3. If A is R% more than B, then B is less than A by
[R(100+R)×100]%
4. If A is R% less than B, then B is more than A by
[R(100−R)×100]%
5. If the price of a commodity increases by R%, then the reduction in consumption so as not to increase the expenditure is:
[R(100+R)×100]%
6. If the price of a commodity decreases by R%, then the increase in consumption so as not to decrease the expenditure is:
[R(100−R)×100]%
7. Let the population of a town be P now and suppose it increases at the rate of R% per annum, then
1.2.Population after n years = P(1+R100)nPopulation before n years =P(1+R100)n
8. Let the present value of a machine be P. Suppose it depreciates at the rate of R% per annum.
1. Value of the machine after n years =
P(1−R100)n
2. Value of the machine n years ago =
P(1−R100)n
9. For two successive changes of x% and y%, net change =
(x+y+xy100)%

Q15) What percentage of numbers from 1 to 30 has 1 or 9 in the unit's digit?
A. 12
B. 15
C. 20
D. 22
Ans:C
Explanation: Such numbers from 1 to 30 are 1, 9, 11, 19, 21, 29
Number of such numbers =6
Required percentage is (6/20 * 100) % = 20%

Q16) A question from LCM & HCF

The LCM and HCF of two numbers are 8 and 48 respectively. If one of them is 24, Find the other ?

Ans is:HCF x LCM = Product of Numbers
8 x 48 = 24 x the other number
other number = (8 x 48) / 24
other number = 16

Q17) What is the solution for 11 – 3x < 4?
A. x > –5
B. x < –5
C. x > 2 1/3
D. x < 2 1
Ans: x > 2 1/3

Q18) If + means Multiply, × means Divide, – means Add & ÷ means Subtract, then, 20 – 8 × 4 ÷ 3 + 2 =?
(A) 16
(B) 20
(C) 18
(D) 31
Ans: A

A question from Work and Time
Q19)  A can do a piece of work in 10 days and B alone can do it in 15 days. How much time will both take to finish the work ?
This question can be solved by different methods. We need to conserve time in exams so solving this problem using equations is the good idea.
Time taken to finish the job = XY / (X + Y)
= 10 x 15 / (10 + 15)
= 150 / 25
= 6 days

Q20) A and B together can do a piece of work in 10 days. B alone can finish it in 20 days. In how many days can A alone finish the work ?
Time taken by A to finish the work = XY/(Y-X)
= 10 x 20 / (20-10)
= 200/10
= 20 days

Q21) A student erroneously multiplied a number by 2/5 instead of 5/2.What is the percentage error in the calculation?
A. 24%
B. 54%
C. 74%
D. 84%
Ans:D

Explanation: Let the number be 100. 2/5 of 100 is 40 while 5/2 of 100 is 250.
Now the difference is 210 on a base of 250. Therefore, percentage difference is 210/250 into 100 = 84%.

Q22) Which describes the relationship of A and B when A measures 50° and B measures 40°?
A. complementary angles
B. obtuse angles
C. supplementary angles
D. vertical angles
Ans: complementary angles

Q23) P $ Q, means divide

       P # Q, means subtract

       P % Q, means add

       P @ Q, means multiply

then, 70 # 30% 80 $ 20 @ 10 = ?

(A) 60
(B) 80
(C) 20
(D) 10
Ans: B

Q24) which number is known as Ramanujan number
Ans: 1729

Q25) Who has calculated the circumference of the earth and considered the value of Pi = 22/7?
A. Archimedes
B. John Machin's
C. Aryabhatta
D. None of the above
Ans: C
Explanation: Aryabhatta calculated the circumference of the earth and used Pi= 22/7 as constant in the calculation around 5th century BC.

Manabadi,Manabadi results,School9,manabadi result,schools9 results,india results,exam results,exam notifications,exam timetable

Results 2018 By state

10 10 th class results 10th class results 10th class results 2018 10th results 2014 10th results 2015 12th results Acharya Nagarjuna University Adikavi Nannaya University admit card Advanced P.G Diploma in Healthcare Course I-Sem Examinations 2014 time table of Osmania university AGRIENGGCET AHM results Air Force Results airmenselection.cdac.in Andhra Pragathi Grameena Bank Andhra University andhrapradesh ssc results 2014 andhrapradesh ssc results 2015 Anna University announcement ANURCET AP Board of Intermediate AP Board of secondary education AP DSC AP DSC Hall Tickets Download AP EAMCET AP EAMCET 2015 AP EAMCET COLLEGES LIST FOR ENGINEERING AP EAMCET COUNCELLING DATES AP EAMCET COUNCELLING PROCEDURE AP Grama Sachivalayam Jobs 2019 Recruitment AP Inter 1st year results 2017 AP Inter 2nd year results 2017 AP Intermediate 1st and 2nd Year 2016 results ap intermediate time table AP Intermediate Time Table 2019 AP PECET AP Police Constable 2019 Preliminary Answer Key ap results AP SBTET Diploma results AP SSC Board Hall tickets AP SSC board time table AP SSC results ap ssc results 2014 ap ssc results 2015 apeamcet.org APICET APICET 2017 results APJ Abdul Kalam apossc APPSC Group 2 Notification 2019 APPSC Notification No. 46/2011 For Town Planning Assistant in AP APPSC results APRDCCET APREIS APRJC APTET Results assam board results AUCET AUEET AY 2017-18 1st Sem Aug 2018 Spl Remedial Results AY 2017-18 Eng & PUC Sem Aug 2018 Reg & Remedial Results B.Com B.Ed results B.Sc Exam Time Table BA supply results baahubali Bangalore University bank jobs Barkatullah University BBM BCA results BCA supply results Bharathidasan University bie.telangana.gov.in bihar board Intermediate bihar board Intermediate results Bihar Board Matric hall tickets download Bihar Board Matric results Bihar Board Matric time table bihar results Biotechnology BITSAT BLDE University Board of Intermediate Board results bseap BSEB bser results btech results CA results calculate GATE score CAT cbse cbse date sheet cbse results CBSE study Material ceep 2014 CG Board 10th results CG Board 10th time table CG Board 12th results CGBSE 10th Results CGBSE 12th results Chhattisgarh Board Matriculation results Christ University christ university time table CHSE results CISCE Board 12th class results CISCE ICSE 10th Time Table – Exam Schedule 2014 cisce.org civil Civil Engineering Posts Notification college List COLLEGES LIST FOR ENGINEERING COUNCILLEING PROCEDURE cricket live score cse current affairs D.ed examinations degree results Delhi University DIETCET DIETCET 2014 dietcet notification dietcet results diploma college list Distance Education download download answer key download cbse hall tickets Download GATE result Download GATE Score card Download Hall Tickets Dr Ambedkar Law University Dr NTR University Dr Ram Manohar Lohia Avadh University Dr.B.R.Ambedkar Open University Dravidian University results DSC Hall Tickets DSC Results EAMCET eamcet 2014 key eamcet 2014 result eamcet 3 results eamcet counselling eamcet counselling notification eamcet exam eamcet results eamcet results 2014 ECET ecet results EDCET edcet information eee eenadu results enadu results entrance test time shedules ESE 2019 exam results Fee Notification for Kakatiya University MBA I Sem Exam festivals forest department exam Gate Gate 2014 Syllabus GATE 2017 gate 2017 results Gate Admit Card gate exam results gate papers for download gate syllabus for ece Gauhati University gauhati.ac.in GBSHSE 12th class results gbshse.gov.in General Knowledge Gitam University Goa board results Goa Board SSC results Goa Board SSC time table Goa University goaresults.nic.in government jobs Graduate Aptitude Test in Engineering 2014 gseb gseb results gseb.org Gujarat Board Gujarat Board SSC Results Gujarat Board SSC time table Gujrat HSC Result Gulbarga University Guru Gobind Singh Indraprastha University hallticket download Haryana board results HBSE SSC Results HBSE 10th exam date sheet HBSE results headlines today Himachal Pradesh results Himachal Pradesh University HP Board Matric results HPBOSE date sheet hpbose.org hsc results hslc date sheet HSLC results HSSC results ibps ICET ICET 2014 Exam Syllabus ICET 2014 Notification icet 2014 results icet key 2014 icet results ICSE Board exam Hall tickets ICSE Board exam Results ICSE Board exam time table III & V-Semesters (Regular) Examinations of Osmania University IIT JEE Indian Air Force Airmen Indian Institute Of Technology JAM 2019 Exam Hall Tickets indiaresults Institute Of Personnel Banking (IBPS) Scale-1 Officers 2018 Interview Candidates List Institute Of Personnel Banking (IBPS) Scale-2 & Scale-3 Officers 2018 Interview Candidates List inter 1st year results 2015 inter results 2015 intermediate result interview Questions isc results it jac 12th result JAC Matric results JAC Matric Time table jac.nic.in Jagadguru Sri Shivarathreeswara University JAM Jammu and Kashmir plus two Results JEE jee 2015 JEE main jeeadv.ac.in jeemain.nic.in Jharkhand Academic council Jiwaji University JKBOSE 10th date sheet JKBOSE 10th results jkbose results jntu jntu anantapur jntu kakinada jntu results jntu timetable jntu updates jntua jntuh jntuk JNTUK COLLEGES LIST FOR ENGINEERING jnvst Results jobs 2014 kakatiya university Kakatiya University BA Kakatiya University MBA I Sem Exam Fee Notification kakatiya university results Kannur University karnataka board Karnataka Diploma Results Karnataka PUC result Karnataka State Open University results Karnataka State Open University M.Sc Computer Science 1st Sem 2013 Revaluation Results Karnataka State Open University M.Sc Physics III Sem 2013 Revaluation Results Karnataka State Open University Revaluation Results For M.Sc Computer Science 1st Sem 2013 Exam Karnataka State Open University Revaluation Results For M.Sc Physics III Sem Exam 2013 Karnataka state Openuniversity.in Karnataka State Womens University Kerala Gramin Bank kerala results khairatabad ganesh KLE university Krishana University results Krishna University Krishna University Exam Time Table Krishna University results kseeb results kseeb.kar.nic.in Kurukshetra University LAWCET LLM LLM exam Notification LPCET Maharashtra Board SSC Exam 2014-15 Time Table Maharashtra HSC Maharashtra HSC Board Result Maharashtra SSC Hall tickets Maharashtra SSC results Mahatma Gandhi University Mahatma Gandhi University. mahresult.nic.in manabadi manabadi eamcet results 2019 ap ap eamcet 2019 results date ts eamcet results ap eamcet results 2019 manabadi eamcet results 2019 ts ap emcet results date 2019 manabadi results manabadi updates manabadi.co.in manabadi.com manabadico Manipur Board HSLC Exam results Manipur University mathematical aptitude mathematical reasoning maths gk questions with answers matric results Maulana Azad National Urdu University MBA exam Notification MBA Exams Notification of Karnataka University mba results mbose results mca regular time table MCA supplementary time table MEDICAL EXAM RESULT Meghalaya Board HSSLC results Meghalaya Board SSLC results Merit list MG University Mizoram Board HSLC results Mohanlal Sukhadia University movie movie review movie trailer MP Board 10th Results MP Board 10th Time Table MP Board 12th class result MP Board Results mpbse result MSc Msc exam Notification Mtech Mysore University nagaland NATA Exam Results National Board of Examinations results National Talent Search Examination November 2013 key nbse results NEET NEET RESULT DECLARED news news today NIMSET NIOS NIT Warangal notifications ntr university of health sciences NTSE odisha results official website ONGC osmania results osmania university osmania.ac.in ou results OUCET P EAMCET COLLEGES LIST FOR ENGINEERING Palamuru University UG Degree Results Panjab University PDC supply results PECET and PGECET 2014 Entrance Test Time Table Periyar University PGCET pgdca results PGECET PGLCET PhD Notification of Karnataka University Ploycet plus two results PO exams Police Constable jobs police jobs polycet polycet 2014 polycet notification polytechnic Colleges polytechnic Results Pondicherry University Post Diploma Previous question papers PSEB pseb.ac.in puc results pue.kar.nic.in Punjab Board results Punjabi University radhika apte Railway Recruitment Board Notification rajasthan board exam results Rajiv Gandhi University Raksha bandhan Rani Channamma University rank Cards rank list Rayalaseema University rbse RBSE 12th Result recounting reesults announced today results results 2018 results announced today results time RG University of Knowledge Technologies rrbsecunderabad.nic.in rrc results sakshi results Sambalpur University Results Saradar Patel University Satavahana University SBI Clerk Prelims Result sbi clerk result sbi jobs sbi.co.in sbtet AP schools9 results SEBA results Sikkim University sk university sk university results South Central Railway sri krishna university Sri KrishnaDevaRaya University Sri Padmavati Mahila Visvavidyalayam Sri Venkateswara Institute Of Medical Science Sri Venkateswara Veterinary University ssc SSC Exam 2014-15 Time Table SSC results ssc timetable SSLC results state bank of india probationary officers 2018 final results svu svu results Tamil Nadu board results tamilnadu Diploma Results TANCET tbse board results TBSE HS Result 2017 Telangana Telangana Intermediate 1st & 2nd Year March 2018 Exam Time Table telangana intermediate results 2015 telangana intermediate results 2016 Telangana ssc board Telangana SSC Resulst 2015 telangana university Time Table for M.B.A. (PE) I Time tables timetable TN Board HSC result tnresults.nic.in toppers list Town Planning Sub Service Certificate Verification List tripura HS result TRT School Asst Maths & Biological Science 2017 Exam Results ts TS 10th class (SSC) Results 2015 TS 10th class (SSC) Results 2018 TS board of secondary education TS board of secondary education 10th class (SSC) Results TS board of secondary education Results 2015 TS Eamcet ts eamcet 2017 TS EAMCET 2017 Hall ticket download ts eamcet 3 results TS EAMCET AGRICULTURAL RESULTS TS EAMCET ENGINEERING RESULTS TS EAMCET MEDICAL RESULTS TS EAMCET RESULTS TS EAMCET RESULTS 2015 TS EAMCETmanabadi.co RESULTS TS Inter 1st year exam results TS Inter 1st year results 2017 TS Inter 2nd year results TS Inter 2nd year results 2017 TS Inter Supplementary Results TS intermediate results tsbie.cgg.gov.in tseamcet.in tspsc tspsc notification TSPSC Results tspsc.gov.in UBSE results UK board 10th class results Union Public Service Commission university of allahabad University Of Jammu University of Kashmir University Of Kerala University of Pune up board UP Board Result 2014 UP Board results upsc UPSEE 2014 results Utkal University of Culture Utkal University Results uttarakhand Board results uttarpradesh board veltech university Vidyasagar University Vignan University Vikram University Vinoba Bhave University Visvesvaraya Technological University vit results VRA VRA & VRO 2014 Notification vra results VRO vro results VRO VRA 2014 Syllabus VRO VRA Model papers vtu results wbbse wbbse result WBCHSE results wbresults.nic.in West Bengal Board what is today Womens colleges list www.bieap.gov.in www.cbsenet.nic.in www.jkbose.co.in www.tsicet.org yoga day Yogi Vemana University Yogi Vemana University results
 
Top Blogs